Hoe duurzaam is Door?

 

Ik gebruik alleen leer dat 'over' is...

En dat leer wordt vaak 'restleer' genoemd, maar dat vind ik wat negatief...het leer dat 'over' is dat zijn stukken leer die in de meubelindustrie of in de mode-industrie niet meer gebruikt worden. 

Ze worden niet meer gebruikt omdat er nog maar één stuk leer van is (niet genoeg voor massa productie) of er zijn bijvoorbeeld testvellen gemaakt om de kleur aan de klant te laten zien. De klant kiest dan zijn favoriete kleur en vervolgens wordt er een gigantische hoeveelheid huiden in die juiste kleur gemaakt. De testvellen zijn van top-kwaliteit maar worden dus niet meer gebruikt en zijn dus 'over'.

Ook gebruik ik leer dat afkomstig is uit de meubelindustrie uit Culemborg (waar ik woon), het zijn vaak kleinere stukken soepel leer, maar soms ook een halve of een hele huid. Omdat er vaak teveel leer wordt ingekocht om bijvoorbeeld een bank te maken/te herstofferen is er altijd wel een stuk/delen over. Het is prachtig leer en van een hele goede kwaliteit, dus dat verdient het ook om nog een mooi tweede leven te krijgen in een tas of accessoire, dus eigenlijk kan je wel spreken over 'gered leer'!

Er wordt me vaak gevraagd hoe ik aan mijn leer kom... ja daar heb ik zo mijn adressen voor, ik blijf altijd op zoek naar meubelmakers waar ik dit kan kopen dus mocht je nog tips hebben ik hoor het graag. Maar er zijn ook wat grotere handelaren die leer opkopen uit de mode-industrie en de 'high-end'-fashion industrie en daar ga ik af en toe ook heen om wat exclusiever leer te kopen. Dit leer is ook 'over' en is dus ook echt uniek, van elk maar één!

 

Slow fashion...

Leer gaat heel lang mee! En wordt in gebruik vaak alleen maar mooier. Door bewust te kiezen voor een leren tas die waarschijnlijk wat duurder is dan een kunstof of nepleren variant ben je wel heel duurzaam bezig! Onder slow-fshion versta ik ook dat je zuinig met je spullen omgaat, dus ook door je leren tas goed te verzorgen (regelmatig in te sprayen, en te verzorgen met een crème of vet) doe je aan duurzaamheid. 

Het voordeel van leer is ook dat het te repareren is, in mijn tassen werk ik vooral zonder voering, dat heeft als voordeel dat je het makkelijker kan repareren of een onderdeel vervangen. Degene die het repareert kan er makkelijk bij en dat scheelt ook weer in de kosten. In tegenstelling tot kunstof materialen kan leer ook veel hebben, dus een reparatie doet niks af aan de kwaliteit.

 

Zero-waste concept...

Net als een mensenhuid heeft leer ook wel eens oneffenheden of littekens, of heeft de kleur tijdens het looi-proces niet overal even mooi gepakt. In het proces van leer uitzoeken (voordat ik het met de hand ga uitsnijden) kijk ik waar ik die oneffenheden toch kan gebruiken, op een plek waar je dat amper ziet bijvoorbeeld. Een stuk leer wat eigenlijk is afgekeurd krijgt bij mij altijd nog een doel! Ik gooi alleen de stukken weg die qua kwaliteit echt onder de maat zijn. 

Deze manier van werken maken jouw leren tas of accessoire helemaal uniek, ik kan ten eerste vaak maar één item uit het leer maken en het karakter van het leer maken het extra uniek.

Daarnaast heb ik ook rest-leer, van nature bewaar ik altijd al alles en dat komt hierbij goed uit want met mijn rest-leer maak ik kleine items zoals sleutelhangers, pasjeshouders enz...in mijn atelier vind je dus bakken vol met restleer.  Hierdoor kan ik heel lang vooruit met mijn leer voorraad en hoef ik ook niet vaak op zoek naar 'nieuw' leer.

© 2018 - 2024 Gemaakt Door | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel